El passat 26 de febrer, una delegació de la Favb es va reunir, a la seu de l’Assemblea Nacional Catalana, amb una nodrida representació d’aquesta entitat, encapçalada per la seva presidenta, Carme Forcadell, i el seu responsable de moviment veïnal, Josep Arranz. L’objectiu de la trobada era la signatura d’un protocol de relacions entre l’ANC i la Favb, el primer de tot un seguit d’acords que, en la mateixa línia, l’Assemblea està a punt de signar amb CCOO o està treballant amb UGT, Confavc i altres organitzacions socials.
Es tracta d’un acord de treball entre dues entitats ben diferents: un moviment social i polític, tranversal, que defensa com a horitzó la independència de Catalunya, i una federació d’associacions veïnals en què conviuen diverses sensibilitats i tradicions democràtiques pel que fa a la problemàtica nacional. El punt de confluència no podia ser un altre que la defensa, compartida per uns i altres, del dret de decidir. I, concretament, de la celebració efectiva d’una consulta popular en què el poble de Catalunya pugui expressar lliurement el seu parer sobre el futur del país. L’ANC vol apropar-se als moviments populars i promoure-hi el debat que a hores d’ara travessa tota la societat catalana. Per la seva banda, el moviment veïnal, que porta en el seu ADN la defensa dels drets culturals i les llibertats nacionals de Catalunya, té el major interès en tenyir profundament aquest debat amb els anhels de progrés social, equitat de gènere i justícia mediambiental que fonamenten la lluita i la unitat d’una realitat tan plural com la nostra. Perquè, sigui quin sigui el camí que finalment triï la ciutadania, només l’aposta -inequívoca i des d’avui mateix- per una Catalunya social pot fornir la cohesió i l’empenta popular per tirar endavant un projecte nacional democràtic.
Sota aquest paraigües general, correspondrà a cada entitat de territori avaluar la seva situació concreta, establint amb tota autonomia l’agenda, els debats, les formes i nivells de col·laboració que consideri oportú implementar. Per la seva banda, la delegació de la Favb ja va transmetre a l’ANC una invitació formal a assistir, al costat dels convidats tradicionals i dels nous actors urbans amb qui treballem, a la nostra propera Assemblea del dia 29 de març. Aprofitant l’avinentesa, la Favb va traslladar també a l’ANC la proposta d’una propera trobada amb la Campanya per una Catalunya Social, en què participem activament al costat dels moviments sindical i associatiu. La sectorial de moviment obrer de l’ANC ja ens ha fet saber el seu suport a la convocatòria de manifestació que la Campanya està organitzant pel dia 6 d’abril a Barcelona, i que durà al carrer el clam de les entitats socials que, en debatre sobre la pobresa, la majoria del Parlament ha refusat aquests dies d’escoltar en el seu plenari.