Stop Mare Mortum de Sants, Hostafrancs i la Bordeta convoca tots els segons dimecres de cada mes una concentració en suport a les persones refugiades i de denúncia de la política de la Unió Europea que frena, encercla i elimina la possibilitat que aquestes persones trobin empara a casa nostra.
Aquesta edició denuncia el que passa a la frontera sud de la Unió Europea a Ceuta i Melilla:
- Dimecres 8 de febrer de 2017
- 19:30 hores
- Plaça de Sants (al costat de la font nova)
El diumenge 29 de gener la Guardia Civil va trobar el cos sense vida d’un nen subsaharià a una platja de Barbate (Cadis). El dia 14 s’havien recuperat sis cadàvers del naufragi d’una pastera.
Les imatges de persones enfilades a les tanques de Ceuta i Melilla són habituals. Però rarament es mostra com algunes són retornades en calent, il·legalment, a Marroc. Almenys una persona, Sambo Sadiako, va morir el 2009 a Ceuta a causa de les ganivetes de la tanca, fabricades per una empresa de Màlaga que les exporta a més de 25 països.
El 6 de febrer de 2014, ara farà tres anys, la Guardia Civil espanyola va disparar bales de goma i pots de fum a persones que intentaven creuar nedant per la platja del Tarajal a Ceuta. Aquesta actuació va causar la mort per ofegament, almenys, de 15 persones. Ningú no ha estat jutjat per aquest fet.
Els estats han aconseguit que les fronteres siguin un espai d’impunitat on els drets humans es vulneren sistemàticament. L’Estat espanyol és l’exemple i precedent per a la majoria d’estats europeus: violència física contra les persones, expulsions en calent, absència d’assistència jurídica, vols de deportació o acords bilaterals amb països com Mauritània, el Marroc o el Senegal per fer la feina bruta.
Nosaltres tenim una responsabilitat a la frontera sud de Ceuta i Melilla. Per evitar que es repeteixin les morts i la vulneració de drets humans hem d’exigir que es reconegui el dret a migrar i a buscar refugi. I que s’assegurin vies legals i segures per fer-ho.