Taller de Producció de Notícies (Novembre 2012)

Estàs interessat en participar a la producció de notícies alternatives?

– Dates del taller: 5, 6 i 9 de novembre de 2012
– Horari: De 18 a 21 hores
– Preu: 5 euros (3 classes)
– Professor: César Colorado
– Més informació: telf. 93 331 10 07 / libelularoja@gmail.com
– Preinscripcions: formulari

Objectius i Finalitat del Taller:
El contingut i la intenció del taller és reflexionar sobre la funció de les notícies en la nostra societat actual. Hi ha una abundant bibliografia que explica com les notícies influeixen en els nostres models mentals, és a dir, en com interpretem la realitat que ens envolta. Així mateix, des d’unes perspectiva crítica, s’assenyala que el periodisme que es produeix en els mitjans massius de comunicació està sotmès a interessos polítics i econòmics que no beneficien a la societat en general, i que per aquest motiu, és necessari desenvolupar un periodisme alternatiu, fet des de i per a la gent, que li sigui útil per analitzar, per criticar i per millorar la nostra societat i el nostre entorn.

L’objectiu és que els participants coneguin els factors socials, els valors, les pràctiques, i les estructures discursives que influeixen en la fabricació de la notícia. Així mateix, es pretén els talleristes produeixin els seus propis discursos periodístics, per premsa o ràdio. Els textos escrits pels participants seran publicats en alguna ràdio independent de Barcelona, o, si és el cas, en algun mitjà imprès independent, després d’un procés d’edició del text. Els assistentes a totes les sessions del Taller rebran un certificat de participació.

Temari
Primera classe (5 de novembre):
La notícia: factors sociopolítics
S’analitza de quina manera les estructures socials (les institucions, la política, l’economia, etc.) Influeixen en la fabricació de la notícia.

Segona classe (6 de novembre):
La notícia: els valors i les pràctiques periodístiques
S’explica la manera com els periodistes manegen una sèrie d’esquemes mentals que controlen quins esdeveniments socials seleccionar i convertir-los en notícia.

Tercera classe (9 de novembre):
La notícia com a discurs
S’exposa la manera com la notícia està composta per una sèrie d’estructures discursives que influeixen en com es descriu els esdeveniments socials triats per ser notícia.

Material necessari:
Bolígraf i llibreta.
Als assistents se’ls envia lectures per correu electrònic.

Adreçat a:
Estudiants de periodisme, periodistes, i persones interessades a participar en la producció de notícies alternatives.

Professor:
César Colorado realitza el doctorat en Comunicació Lingüística i Mediació Multilingüe en la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Investiga la representació de moviments socials a la premsa des de la perspectiva de l’Anàlisi Crítica del Discurs. Ha cursat la Llicenciatura en la Llengua i Literatura Hispàniques a la Universitat Veracruzana (Mèxic) i el Màster en Lingüística i Aplicacions Tecnològiques (a la UPF).
Els seus interessos acadèmics giren entorn de l’anàlisi del discurs, la seva producció i comprensió en el context dels mitjans de comunicació, en particular la premsa. Exerceix com a productor de ràdio i col·labora per a diversos mitjans de premsa.