El desallotjament del Poblenou deixa sense llar els seus habitants

Amb motiu del desallotjament del carrer Zamora del Poblenou la Xarxa de Suport als Assentaments del Poblenou ha redactat el següent comunicat:

Un desallotjament que no garanteix el dret de les persones

Avui han estat desallotjades les naus del carrer Zamora de Barcelona de les quals diverses persones migrades en feien ús, tant per viure-hi com per treballar en la ferralla, que les assegurava una precària subsistència. Aquest desallotjament s’emmarca en el pla d’eradicació dels anomenats “assentaments irregulars” del barri del Poblenou, que ha engegat l’Ajuntament de Barcelona.

Aquestes persones que han arribat al nostre país cercant una vida millor i així poder ajudar les seves famílies enviant recursos que allà no tenen, es troben amb un assetjament de l’Administració i les forces públiques que els fan viure amb una por constant i els impedeix subsistir d’una forma digna.

Els advocats que els donen suport jurídic lamenten que fins el 21 de desembre de 2012 no se’ls notifiqués la decisió d’iniciar aquest procediment i d’expulsar els ocupants de les naus. L’article 44 de la llei d’habitatge preveu poder fer al·legacions i aportar contrainformes per contrastar les dades en base a les quals l’Ajuntament promou aquests procediments i actua, provisionalment, en cas de risc o urgència. En aquest cas, el risc no era imminent atès que el focus més significatiu estava localitzat en una única zona d’una de les naus, que ja s’havia deixat d’utilitzar.

El desallotjament s’ha produït mitjançant un costós operatiu policial. Hores d’ara encara no se sap on anirà a parar i de què sobreviurà el nombrós grup de persones que vivia i feia la seva activitat econòmica en aquelles naus. Entenem que es crea així un problema d’ordre públic que no ha estat gestionat garantint els drets de les persones.

Cal destacar que s’ha produït el desallotjament quan encara no havia transcorregut el termini per fer efectiu el recurs contra aquesta decisió. L’Ajuntament utilitza, doncs, un procediment pensat per garantir el dret a l’habitatge digne, per deixar sense llar a un col·lectiu de persones del tot desvalgudes. Ha desallotjat les naus sense haver posat en marxa el Pla que pretén articular l’eradicació dels “assentaments irregulars” malgrat haver demanat que es concretin les mesures d’aquest Pla. Tant els afectats de les naus com la resta d’actors socials, a dia d’avui, segueixen considerant-la una declaració d’intencions inconcreta.

La Xarxa de suport als assentaments, l’AVV i organitzacions i entitats del Poblenou volem expressar el nostre rebuig davant la vulneració dels drets humans que representa deixar a un nombrós grup de persones al carrer en la cruesa del fred de l’hivern. Farem les accions necessàries per lluitar contra aquesta situació injusta, que no respecta el dret a l’habitatge, al treball i a la lliure circulació de les persones.

Exigim una solució ràpida i justa i no pararem fins a aconseguir-la.