Comunicat de la Favb sobre el 9N

Reproduïm el comunicat de la Favb sobre la consulta del 9N:

El 9-N, la ciutadania ha de prendre la paraula

Finalment, arribem al 9-N enmig d’un cúmul de despropòsits i d’insults a la dignitat democràtica de la societat catalana. L’aspiració a la celebració d’una consulta formal sobre el futur polític de Catalunya, amb plenes garanties i reconeixement internacional, i de la qual es pogués derivar un mandat democràtic clar, ha quedat frustrada per les traves, prohibicions i amenaces del govern espanyol. El conflicte és polític, i només es pot resoldre donant la paraula a la ciutadania. Com més s’ensorra el govern de l’Estat en un fangar d’escàndols, abusos i corrupció que fan pensar inevitablement en un final de règim, més intransigent, autoritària i restrictiva es torna la seva lectura de la Constitució, brandida com un codi penal contra les aspiracions populars.

Vet aquí, doncs, que el Tribunal Constitucional acaba de prohibir el procés participatiu a què havia quedat reduïda la convocatòria del 9-N. Ni tan sols aquesta escletxa volen deixar oberta a la nostra llibertat d’expressió. Amb aquest gest, però, les més altes institucions de l’Estat posen de relleu que, al capdavall, és això el que està en joc: les llibertats fonamentals, la democràcia.

Per això mateix, des de la FAVB cridem les veïnes i veïns de Barcelona a rebutjar fermament aquesta imposició de silenci. Diumenge, acudiu massivament als col•legis que us corresponen. Expresseu el vostre parer sense temença. Sigui el que sigui. Perquè tots són legítims i tots nodreixen el debat que ha fer la nostra societat. De nosaltres depèn que aquesta jornada esdevingui un autèntic clam democràtic.

I sigui quina sigui la vostra opció -fins i tot les vostres reserves sobre el mateix format d’aquest 9-N-, sortiu al carrer a defensar la llibertat d’expressió. A la vora d’escoles i instituts, trobareu taules de recollida de signatures mitjançant les quals us podeu adherir a la denúncia que parlamentaris i càrrecs electes favorables al dret de decidir adrecen a les instàncies internacionals, i que necessita el vostre recolzament massiu per fer-se sentir. Una denúncia de les actuacions de l’Estat espanyol en què es recorda que no es pot negar la paraula a un poble que, com el nostre, té consciència de ser un subjecte polític de dret, i on s’assenyala que hi ha països -Canadà, Regne Unit- que han sabut articular mecanismes democràtics per resoldre situacions similars.

Des de la diversitat de sensibilitats que conviuen en el moviment veïnal, convidem les Associacions federades a bolcar-se en aquesta campanya de signatures, aportant persones com a voluntàries a les meses i difonent àmpliament la iniciativa. Més d’hora que tard, la ciutadania de Catalunya decidirà el seu futur polític en llibertat. Comencem a fer-ho possible aquest 9-N prenent decididament la paraula.

Barcelona, 6 de novembre de 2014