Policia a tot arreu, però justícia escassa

Reproduïm el comunicat de la Favb sobre l’operació policial del passat dimarts 16 de desembre:

Policia a tot arreu, però justícia escassa

Sembla ser que l’amenaça planava sobre nosaltres i no en sabíem res. Si hem de fer cas als comunicats policials i a les disquisicions d’alguns mitjans de comunicació, resulta que acaben de salvar-nos de la devastació que ens preparava una “xarxa anarquista violenta”. De debò? D’entrada, constatem que hi ha hagut, això sí, un ingent desplegament de forces policials -no menys de 700 agents-; que s’han produït onze detencions en diferents barris de Barcelona -entre elles un bomber de Sant Andreu, la llibertat del qual ja s’han apressat a demanar els seus companys de CCOO-; l’escorcoll de Casa de la Muntanya i d’ateneus llibertaris… i, de passada, algun nyap, com la irrupció per error en el domicili d’una parella de jubilats, a les cinc de la matinada, al barri de Roquetes.

Ara com ara, però, les troballes semblen reduir-se a una escassa quantitat “d’explosius de baixa intensitat” (tecnicisme que probablement designa un petard) i, a l’empara del secret de les actuacions, tot són vagues sospites i “possibles vinculacions” amb alguns llunyans atemptats… força sapastres. Gat escaldat… El cert és que ja hem vist d’altres operacions espectaculars d’aquesta mena, que acaben en no res pel que fa a la desarticulació de cap trama delictiva, però que sotmeten algunes persones als rigors de la legislació antiterrorista i que instal·len un clima de por difusa entre la ciutadania, tornant-la procliu a acceptar -“per la seva pròpia seguretat”- conculcació de drets civils i arbitrarietats policials.

Casual o no, el cert és que aquesta operació coincideix amb l’adopció de la Llei de Seguretat Ciutadana, impulsada pel govern del PP, una autèntica escomesa antidemocràtica que pretén intimidar les entitats socials, emmordassar la protesta, legalitzar tota mena d’escoltes, controls i violacions de la intimitat o malmetre els escassos drets que encara es reconeixien a les persones immigrades sense papers que intenten accedir al nostre país. El que no admet rèplica, però, és la discordança entre els mitjans desplegats ahir i els escadussers recursos emprats per combatre altres manifestacions, en aquest cas fefaents, de delinqüència.

Des de la FAVB volem, per tant, manifestar la nostra més viva inquietud davant l’amenaça de criminalització que aquestes actuacions policials -absolutament desmesurades- fan pesar sobre els col·lectius llibertaris de la ciutat i, més enllà, sobre tots els moviments de contestació social. Exigim, per tant, la ràpida clarificació dels fets i, si tot el que hi ha contra elles són les vaguetats difoses pels mitjans de comunicació, l’immediat alliberament de les persones detingudes. Alhora, cridem la ciutadania de Barcelona a participar en la concentració convocada el proper dissabte, 20 de desembre, a les 12h, a la Plaça Universitat, per denunciar la “llei mordassa”, des del convenciment que aquesta sí que constitueix un autèntic atemptat contra les nostres llibertats.

Barcelona, 17 de desembre de 2014