Salvar vides no és delicte – 11 abril

Stop Mare Mortum de Sants, Hostafrancs i la Bordeta convoca tots els segons dimecres de cada mes una concentració en  suport a les persones refugiades  i de denúncia de la política de la Unió Europea i de l’Estat Espanyol que frena, encercla i elimina la possibilitat que aquestes persones trobin empara a casa nostra.

Aquesta edició denunciarà la confiscació del vaixell d’Open Arms i la detenció i imputació de la seva tripulació.

  • Dimecres 11 d’abril de 2018
  • 19:30 hores
  • Plaça de Sants al costat de la font nova

Proactiva Open Arms – Braços Oberts

Al 2015, després de veure la foto del nen Aylan mort a la platja, Oscar Camps va agafar els seus estalvis i el seu equip de socorrista i se’n va anar amb un company a salvar vides de persones migrants que fugen de la guerra, de la pobresa i de la persecució a Lesbos (Grècia). Va fundar Open Arms amb vaixells que rescaten persones a la Mediterrània.

El 15 de març de 2018 a la missió número 43 van rescatar 216 persones en aigües internacionals de la Mediterrània Central prop de les costes de Líbia. Una patrullera líbia (donada per Itàlia) va voler endur-se’n les persones rescatades. Van amenaçar de mort als socorristes. Les dones i les criatures estaven aterrides davant la possibilitat de tornar a Líbia on els havien segrestat, violat i torturat. Després de 24 hores sense poder atracar a cap port van arribar al port de Pozzalo (Sicília).

Ara el vaixell d’Open Arms que ha rescatat més de 20.000 persones està confiscat, la cap de la missió Anabel Montes  junt amb el capità Marc Reig estan imputats. Les acusacions: “Les organitzacions com Open Arms  estan finançades pels traficants de persones amb l’objectiu de desestabilitzar l’economia italiana” Se’ls demana entre 5 i 15 anys de presó i una multa. Són investigats per la fiscalia siciliana.

Europa i Roma van signar al 2017 un acord amb Líbia (que està en plena guerra civil) per tal de fer front a la immigració il·legal, el tràfic de persones, el contraban i la vigilància de fronteres. Itàlia lliurarà sis patrulleres noves a Líbia. Espanya entrenarà 100 guardacostes libis a Cartagena en un programa de la UE de 46 milions d’euros.

El testimoni de les activistes i organitzacions de drets humans es fa cada vegada més incòmode i es criminalitza, com també s’ha fet amb l’Helena Maleno o els tres bombers de PROEM-AID.