Poblenou celebra aquest dissabte la nova plaça Josep M. Huertas

L’alcalde Trias i la Comissió Ciutadana Huertas Claveria partipen en l’acte. L’AV Poblenou edita en facsímil el número històric destruït de ‘Quatre Cantons’ que es va solidaritzar amb el periodista detingut el 1975

La Comissió Ciutadana Huertas Claveria -integrada per la FAVB, la revista Carrer, l’Associació de Veïns i Veïnes de Poblenou i l’Arxiu Històric del Poblenou, a banda d’amics i companys del desaparegut periodista- es complau a fer-vos saber que aquest dissabte, 1 de juny, a les 11.00 hores del matí, se celebrarà l’acte oficial d’inauguració de la nova denominació de la plaça de Can Felipa, que passa a dir-se plaça de Josep Maria Huertas Claveria, en record del periodista i historiador de la Barcelona dels barris que va morir el 2007 essent degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

La inauguració de la nova placa de la plaça, que organitza l’Ajuntament de Barcelona, comptarà amb la participació de l’alcalde Xavier Trias i també de la Comissió Ciutadana que ha impulsat la inclusió de Huertas al nomenclàtor de la ciutat. L’acte, que es farà davant del centre cívic de Can Felipa, al carrer de Pallars, entre Marià Aguiló i Bilbao, inclourà una ballada de gegants i bestiari del barri on va viure Huertas.

L’Associació de Veïns i Veïnes de Poblenou i l’Arxiu Històric del Poblenou, entitats de les que Huertas Claveria n’era membre fundador, igual que de l’Ateneu Popular La Flor de Maig, han editat per a l’ocasió una tirada limitada de 200 facsímils que reprodueixen el número 118 de l’emblemàtica revista ‘Quatre Cantons’, datada a l’agost de 1975. Aquest número de ‘Quatre Cantons’ es va imprimir com un monogràfic de solidaritat amb el periodista després de la seva detenció acusat d’injúries a l’Exèrcit però no es va arribar a distribuir mai. En la pràctica totalitat se’n va destruir el tiratge, per por i consell dels advocats davant de la repressió de la dictadura franquista, que tenia Huertas i el moviment veïnal en el seu punt de mira.

Coincidint amb la inauguració oficial de la plaça Huertas, l’edició d’aquest facsímil històric de ‘Quatre Cantons’ clou les publicacions que la Comissió Ciutadana ha impulsat en paral·lel als homenatges veïnals a Huertas i a la petició d’inclusió del seu nom al nomenclàtor, en compliment del compromís adquirit en el seu moment per l’alcalde Jordi Hereu. Les altres dues publicacions editades en record i homenatge a Huertas són la ‘Guia informal de la Barcelona dels anys 70’ (que recopila passejades per la ciutat amb personatges del moment i escrites a quatre mans amb José Martí Gómez) i ‘Josep M. Huertas Claveria i els barris de Barcelona’, una antologia comentada de reportatges sobre els barris i el moviment associatiu entre el debut periodístic de Huertas, el 1964, amb una entrevista a Paco Candel a la revista ‘Signo’, i la seva detenció, l’estiu de 1975, pel reportatge ‘Vida erótica subterránea’, publicat a ‘Tele/eXprés.